Saopštenje za javnost Inicijative „Mir sa ženskim licem” povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena i Sedmice rodne ravnopravnosti u BiH

ZAUSTAVITE POLITIKE RATOVA I PODJELA

Inicijativa mir sa ženskim licem kao mreža ženskih organizacija, braniteljica ljudskih prava, povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, izražava nepodijeljenu osudu invazije Rusije na Ukrajinu i punu solidarnost sa stanovništvom ove zemlje kao i sa stanovnicima/cama svih zaraćenih područja u svijetu. Članice podsjećaju javnost da je borba za prava žena, čiji je 8. mart simbolički praznik, uvijek podrazumijevala i borbu za prestanak politika u kojima se politički sukobi rješavaju ratovima, da su žene uvijek bile na strani mira i da je stav “mir nema alternativu”, ove godine, na žalost, aktuelniji nego ikad.

Mi u Bosni i Hercegovini smo prošli rat koji nikom nije donio dobro, ni ženama, ni djeci, čak niti većini muškaraca. Sad živimo u nedovršenom miru. 

Žene kod nas i u svijetu ne odlučuju o ratu i miru. Zato apelujemo na sve žene, muškarce i donosioce odluka da se zalažu za mir i nekonfliktno rješavanje sukoba. Trebamo svi zajedno zastupati mir i toleranciju u našoj zemlji i u cijelom svijetu. Apelujemo i pozivamo sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da podrže inicijative mira. 

Mi imamo pravo da ne živimo u strahu, da ne preživljavamo ponovo ratne traume, da nemamo noćne more, a još uvijek nismo zacijelile stare rane i nismo pronašle i dostojanstveno ukopale sve kosti iz prethodnog rata. Dosta nam je preživljavanja, Inicijativa Mir sa ženskim licem zahtjeva pravo na dostojanstven život.

Na kraju, sve nas podsjećamo na riječi Jean Paul Sartrea da “razaranja koja se čine nasumice samo oslabljuju slabe, obogaćuju bogataše, a moćne čine još moćnijima.” 

“Mir sa ženskim licem - Ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću” je ženski mirovni pokret koji okuplja 13 ženskih organizacija iz svih dijelova BiH. Djeluje od 2013. godine. Bez obzira na institucionalne barijere, Inicijativa Mir sa ženskim licem radi na izgradnji mira i zajedničkim djelovanjem žena iz svih nacionalnih zajednica svakodnevno dokazuje da je  prevazilaženje nacionalnih podjela moguće, da je moguće prevazićimonoetničke narative o ratu u BiH i graditi toleranciju na principima uvažavanja različitih iskustava i stavova.

 

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem

Fondacija “Lara” Bijeljina

Udruženje “HO Horizonti” Tuzla

Fondacija CURE Sarajevo

Fondacija “Udružene žene” Banjaluka

Helsinški parlament građana Banjaluka

“Forum žena” Bratunac

Udruženje žena “Most” Višegrad

Centar ženskih prava Zenica

“Glas žene” Bihać

UG “Žena BiH” Mostar

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora

UG “Grahovo” Bosansko Grahovo

UG “Budućnost” Modriča 

Forum Civilna mirovna služba - forumZFD u BiH